Kriitikot hiljaiseksi – Tuukka Rask lähihistorian yksi parhaita pudotuspeleissä

NHL:n parhaiden maalivahtien joukkoon mahtui kaksi suomalaista.

Tuukka Rask on saanut vuosien varrella runsaasti kritiikkiä äänekkäiltä Bruins-faneilta. Kevät osoitti kuitenkin jälleen, että Rask on yksi parhaista.

Suomalaisveskari Tuukka Rask on saanut osakseen paljon kritiikkiä vuodesta toiseen. Syynä tähän ovat fanaattiset Bruins-fanit, jotka odottavat pelaajiltaan parhaita otteita illasta toiseen.

Bruins-fanien onneksi sen joukkueessa pelaa lähihistorian yksi parhaista maalivahdeista, mitä tulee pudotuspeleihin. Yhden Stanley Cupin lisäksi Rask on nimittäin esiintynyt kevään tosipeleissä erinomaisesti edukseen.

Tänä keväänä Rask pelasi 24 ottelua, joista hän voitti 15 – siis vain yhden vajaa Stanley Cupin verran. Näissä miehen tilastot olivat komeaa luettavaa, sillä Raskin torjuntaprosentti oli 93,8 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2.02. Ennen viimeistä finaalia kyseiset lukemat olivat 93.8/1.93.

Torjuntaprosentin suhteen Rask oli kevään toiseksi paras, mutta kärkimies Robin Lehner (93,6) pelasi lopulta vain kahdeksan ottelua. Lehner oli ykkönen myös päästetyissä maaleissa, sillä hänen lukemansa oli 2.00.

Aktiivimaalivahdeista Rask on pelannut kolmanneksi eniten pudotuspelejä (89). Häntä ennen tulevat vain Marc-Andre Fleury (142) sekä Henrik Lundqvist (128). Kumpikaan näistä herroista ei pärjää kuitenkaan Raskille tilastovertailuissa.

[box type=’info’]

Älä missaa näitä!

[/box]

Raskin torjuntaprosentti kaikissa pudotuspeleissä on nimittäin aktiiviveskareista viidenneksi paras (92,7). Miehen edellä ovat vain Mike Smith (24 ottelua), Craig Anderson (46), Ben Bishop (49) sekä Braden Holtby (89). Viisikosta vain Rask ja Holtby ovat voittaneet Stanley Cupin aloittavana maalivahtina.

Päästettyjen maalien keskiarvossa Rask on aktiiveista sijalla kuusi. Tällä kertaa edelle kiilaavat Braden Holtby, Jake Allen (24), Ben Bishop Matt Murray (48) sekä Mike Smith. Nollapeleissä mitattuna Rask on sen sijaan sijalla neljä seitsemällä nollapelillään. Enemmän löytyy vain Marc-Andre Fleurylta, Henrik Lundqvistilta sekä Jonathan Quickiltä (85).

Siinä kaikista tärkeimmässä, eli voittotilastossa Rask majailee sen sijaan sijalla kolme. Raskilla on pudotuspeleistä 50 voittoa, Fleuryllä 78 ja Lundqvistilla 61. Raskin voittoprosentti on sen sijaan kolmikon paras, 56,1. Fleuryn vastaava lukema on 54,9 ja Lundqvistin 47,6.

Tilastoihin voit tutustua tarkemmin esimerkiksi täältä.