U20 MM-kisat – Kommentti: Tästä syystä Suomi voittaa puolivälierissä Tshekin

Suomi kohtaa U20 MM-kisojen puolivälierässä Tshekin.
Aleksi Heponiemi teki Suomen ensimmäisen maalin Kanadaa vastaan pelatussa alkulohko-ottelussa.

Suomen Nuoret Leijonat kohtaa tänä iltana U20 MM-kisojen puolivälierässä Tshekin. Elintärkeä kamppailu alkaa kello 19:00.

Suomen matka nuorten MM-kisoissa on ollut tähän mennessä pitkä, kivinen ja mutkikas. Se kohtasi alkulohkossa Kanadan, Tanskan, Slovakian sekä Yhdysvallat. Nuoret Leijonat nappasi neljästä ottelusta kaksi voittoa, jotka tulivat, yllätys yllätys, Tanskaa ja Slovakiaa vastaan.

Kanadaa vastaan Suomen peli parani loppua kohden, mutta vaahterapaidat oli lopulta parempi lukemin 4-2. Jenkkejä vastaan Suomi oli taasen jo 3-0-häviöllä, mutta jälleen kerran se paransi peliään loppua kohden, eikä USA voittanut kamppailun lopulta kuin 5-4.

Suomen ongelma turnauksessa on ollut myöskin viimeistely, tai oikeastaan sen ontuminen. Vastuuta on siirrelty liian useaan otteeseen, ja ajoittain pelistä on puuttunut suoraviivaisuus.

Kun kisat pelataan pienessä kaukalossa, ei näpräilyyn ja vastuun siirtelyyn ole minkäänlaista varaa. Kiekkoa on toimitettava maalille agressiivisesti ja alueelle on ajettava sisään kunnioittamatta ketään. Toki pelissä on paljon muitakin aspekteja, mutta maalinteko on lajin yksi vaikeimmista asioista. Siksi yllämainitun on parannuttava.

Suomella kävi kuitenkin alkulohkossa todellinen mäihä, kun se jäi alkulohkonsa kolmanneksi. Se nimittäin sai tätä myöten vastaansa Tshekin, jota vastaan Nuoret Leijonat lähtevät ennakkosuosikin asemassa.

Suomen heiniä, jos…

Suomi ei ole pelannut kisoissa pelkästään huonosti, vaikka se onkin hävinnyt molemmat ottelunsa suuria kiekkomaita, eli Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaan. Mutta kuten jo yllä lukee, on nuorukaisilla varaa vielä paljon parempaan.

Rohkaiseva ajatus on nimittäin se, että parhaimmillaan Suomi on pystynyt haastamaan kisojen kenties kaksi suurinta suosikkia. Se lupaa hyvää myös Tshekkiä vastaan, joka on materiaaliltaan Suomea heikompi joukkue.

Todellisuudessa Suomen nippu on todella laadukas, ja sillä on myös kokemusta Pohjois-Amerikan kapeista kaukaloista. Se ei toki ole Tshekkiä vastaan suuri ase, sillä myös slaavien kärkipelaajat pelaavat lähes poikkeuksetta Kanadan juniorisarjoissa.

Suomen on kuitenkin löydettävä illan puolivälierään suoraviivaisuus ja röyhkeys, mitä tulee hyökkäyspään pelaamiseen. Näpräilyyn ja siirtelyyn ei nimittäin ole enää varaa.

Eikä tämän pitäisi todellisuudessa olla edes ongelma, sillä Suomen riveissä pelaa usea superlupaus, jotka ovat tehneet tällä kaudella kovaa jälkeä. Tähän joukkioon kuuluvat muun muassa Eeli TolvanenAleksi HeponiemiKristian VesalainenJanne KuokkanenJuuso VälimäkiMiro HeiskanenOlli JuoleviAapeli RäsänenOtto Koivula sekä Henri Jokiharju.

Nämä kyseiset nuorukaiset ovat siinä samalla kivenkovia ammattilaisia, jotka tietävät mitä voittaminen vaatii. Nyt kyseiset pelaajat myös tietävät, että illalla on edessä pakkovoitto – enää ei saa, eikä pysty hölläilemään ja antamaan vastustajalle siimaa.

Jos Suomen kärki intoutuu illalla ”normaaliin” vireeseensä, mitä esimerkiksi seuratasolla on nähty, tulee Tshekki kaatumaan. Se vaatii myös maalivahti Ukko-Pekka Luukkoselta parempia otteita, mitä häneltä on tähän mennessä on nähty.

Suomen tilastoihin pääset käsiksi TÄÄLTÄ.

Lisää U20 MM-kisoista voit lukea TÄÄLTÄ.