U20 MM-kisat – VIDEO: Suomi hakkasi päätä seinään – edes turnauksen paras ottelu ei riittänyt

Tshekki eteni nuorten MM-kisoissa ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen mitalipeleihin.
Tshekki eteni nuorten MM-kisoissa ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen mitalipeleihin.

U20 MM-kisat tulivat valitettavasti Nuorten Leijonien osalta pakettiin, kun Suomi hävisi puolivälieräottelunsa voittolaukauskilpailussa Tshekille lukemin 3-4.

Nuorten Leijonien alku puolivälieräotteluun Tshekkiä vastaan oli, kuten tämän vuoden turnaukseen on valitettavan usein kuulunut, heikko. Ajassa 5:35 Urho Vaakanainen lähti istumaan kaksiminuuttista huitomisesta ja 45 sekuntia myöhemmin huippulupaus Filip Zadina konkretisoi Tshekin huippuvaarallisen ylivoimapelin.

Maalin jälkeen Tshekki tyytyi vain kyttäämään vastahyökkäyksiä, ja se saikin muutamia sellaisia, joskin ottelun hallinta siirtyi täysin Suomelle.

Nuorten Leijonien osalta ottelun avausmaalia jouduttiin kuitenkin odotella aina toiseen erään. Lopulta tulosta tuli ylivoimalla, kun Aapeli Räsänen käytti maalillaan tshekkipuolustaja Libor Hajekin kaksiminuuttisen hyväksi.

Hieman ennen ottelun puoliväliä nähtiinkin sitten niin sanotusti historiallinen hetki: Suomen lupaavimpiin puolustajiin lukeutuva Olli Juolevi nimittäin iski alle 20-vuotiaiden MM-kisahistoriansa ensimmäisen maalin, kun hän pysäytti kellot aikaan 29:53. Osumassa ykkössyöttäjänä toimi myös edellisen maalin syöttänyt Kristian Vesalainen.

Valitettavasti Tshekki onnistui ajassa 34:17 käyttämään yhden kyttäämistään vastahyökkäyksistä hyväkseen, kun Kristian Reichel karkasi läpiajoon ja iski kiekon ohi Ukko-Pekka Luukkosen. Mikäli maalia ei olisi syntynyt, edessä olisi ollut mitä todennäköisimmin rangaistuslaukaus ja vähintäänkin Tshekin ylivoima.

Toiselle erätauolle lähdettiin 2-2-lukemista, mutta päätöserässä Suomi tuli todellisella ryminällä kaukaloon.

Nuoret Leijonat otti täysin pelin haltuunsa ja lopulta se konkretisoitui maalin muodossa aikaan 46:30, kun illan tehomies Vesalainen naulasi taululle 3-2-lukemat.

Suomi hallitsi myös maalin jälkeen kenttätapahtumia suvereenisti, mutta lopullinen ratkaisu antoi odottaa itseään.

Lopulta se antoi odottaa liian pitkään: Tshekki päätti ottaa – jo kolme minuuttia ennen päätössummeria – maalivahtinsa pois. Ja eipä siinä kauaa ehtinyt aikaa kulua, kun Zadina toi upealla ohjurilla, ja illan toisella maalillaan, Tshekin vastoin kaikkia tapahtumia 3-3-tasatilanteeseen. Suomi protestoi tasoitusmaalia voimakkaasti käsisyötön vuoksi, mutta sellaista ei koskaan ollut.

Tshekin valmennusjohdon ratkaisu ottaa maalivahti pois hyvissä ajoin oli enemmän kuin oikea, sillä Tshekillä ei ollut tasaviisikoin pelattaessa mitään jakoa päätöserässä.

Tshekin tasoituksen jälkeen Nuorilla Leijonilla oli vielä omat maalipaikkansa – esimerkiksi Henri Jokiharju kilautti kiekon ylärimaan – mutta kun ratkaisua ei syntynyt, venyi ottelu lopulta jatkoajalle ja sitä kautta myös voittolaukauskilpailuun.

Voittolaukauksilla Suomen ainokaiseksi onnistujaksi jäi loistavan ottelun pelannut Vesalainen, ja kun Tshekiltä löytyi kaksi onnistujaa, oli homma sitä myöten selvä.

Näin ollen Tshekki selviytyi mitalipeleihin yli kymmenen vuoden tauon jälkeen ja Nuorten Leijonien tie katkesi valitettavasti puolivälierävaiheeseen.

Kaiken kaikkiaan Suomi vei ottelussa laukaukset lukemin 54-29, mutta se ei riittänyt. Ottelun tarkemmat tilastot löydät TÄÄLTÄ.

Turnauksen jatko-ohjelman pääset tsekkaamaan puolestaan TÄMÄN LINKIN kautta.