VIDEO: Sveitsi teki finaalista finaaliin, Tre Kronor mestari rankkareilla

Ruotsin MM-leiriryhmä on nyt julkaistu ja se on täynnä tähtiloistoa.
Ruotsin MM-leiriryhmä on nyt julkaistu ja se on täynnä tähtiloistoa. Kuva: Getty Images

Tre Kronor mestari rankkareilla – se kertoo kaiken oleellisen finaalista ja ennen kaikkea Sveitsin uskomattomasta taistelusta.

Ottelun avauserä oli tasaista hyvää jääkiekkoa, jota Ruotsi hallitsi lievästi. Molemmilla joukkueilla oli omat maalipaikkansa, mutta Ruotsin maalilla Anders Nilsson ja Sveitsin maalilla Leonardo Genoni kestivät ja estivät maalinteon.

Avauserä ei jäänyt kuitenkaan maalittomaksi, vaan se piti sisällään kaksi osumaa. Maalinteon aloitti Sveitsin NHL-tähti Nino Niederreiter, joka onnistui maalinteossa aikaan 16:38. Osuman alustivat niin ikään NHL:ssä pelaavat Roman Josi ja Kevin Fiala.

Sveitsiläisten juhlat jäivät kuitenkin lyhyeen, sillä Gustav Nyquist kuittasi pelin takaisin tasoihin vain reipasta minuuttia myöhemmin – tarkalleen ottaen aikaan 17:54. Maalin syötti Mattias Ekholm.

Toisen erän alussa Sveitsi pääsi ylivoimalle, kun maalin tehnyt Nyquist otti kaksiminuuttisen korkeasta mailasta. Sveitsi myöskin hyödynsi mahdollisuutensa, kun Timo Meier iski kymmenen sekuntia ennen jäähyn päättymistä maansa jälleen sensaatiomaisesti johtoon.

Maalinsa jälkeen Sveitsi ajautui kuitenkin valtaviin ongelmiin, kun Tre Kronor sai pidettyä kiekkoa minuuttikaupalla alppimaan puolustusalueella. Lopulta se johti Enzo Corvin kaksiminuuttiseen ja sitä kautta Ruotsin tasoitusosumaan, kun sentteri Mika Zibanejad tälläsi viivasta huimalla laukauksellaan kiekon Genonin vartioiman maalin ylänurkkaan.

Päätöserässä jatkettiin siitä, mihin toisessa erässä jäätiin ja Ruotsi hallitsi täysin kenttätapahtumia. Lopulta Timo Meierin karmaiseva kiekonmenetys oli johtaa takaiskuun, mutta Roman Josi onnistui häiritsemään ruotsalaisten läpiajoyritystä ja Genoni hoiti upealla venytyksellään loput.

Seurauksena oli kuitenkin Josille kaksiminuuttinen, jonka Sveitsi kesti. Josi teki kuitenkin jäähyltä päästessään virheen, kun hän kosketti kiekkoa, vaikka ei ollut astunut vielä kaukalon puolelle. Sveitsi kesti kuitenkin myös tämän ja tilanne pysyi ennallaan.

Vaikka Ruotsi hallitsi päätöserää, maalinteossa se ei onnistunut ja ei onnistunut myöskään Sveitsi; näin ollen ottelu venyi jatkoerään.

Jatkoerässä kumpikaan joukkue ei kyennyt luomaan mitään sen ihmeellisempiä maalipaikkoja, vaan peli oli erittäin tarkkaavaista – osittain siitä syystä, että jatkoerä pelattiin neljällä neljää vastaan.

Jatkoerän edetessä pidemmälle Ruotsi otti pelin haltuunsa ja se kykeni luomaan useita todella vaarallisia maalintekopaikkoja. Parhaat näistä siunaantuivat Mika Zibanejadille sekä kahdesti John Klingbergille, joka ei kuitenkaan päässyt tolppaa lähemmäksi.

Ehkä kaikkien paras tontti tarjoutui kuitenkin Fialalle, joka pääsi Dean Kukanin huikean esityön päätteeksi laukomaan parhaasta maalintekosektorista. Veto jäi kuitenkin liian matalaksi ja Nilsson pelasti Tre Kronorin.

Kirjaimellisesti viimeisillä sekunneilla Ruotsin Adam Larsson kilautti vielä viivalaukauksellaan pystytolppaa, mutta maali jäi senteistä kiinni ja niinpä ottelu siirtyi rankkarikisaan.

Rankkareilla Ruotsi veti pidemmän korren, kun joukkueelta onnistuivat maalinteossa kolmantena ampunut Oliver Ekman-Larsson ja neljäntenä vetovuorossa ollut Filip Forsberg.

Mikäli yllä oleva video ei näy, voit katsoa sen myös täältä.

Sveitsin ainoa onnistuja oli kisan aloittanut Sven Andrighetto, mutta sen jälkeen alppimaan yrityksissä oli paljon toivomisen varaa ja lopulta Sveitsi hävisi karuimmalla mahdollisella tavalla finaaliottelun.